Hållbarhet och hållbara företag – hur hänger det ihop med Operational Excellence?
- Petter Salomonsson
- 23 feb. 2022
- 4 min läsning
Att verka för hållbarhet och ett hållbart företag blir allt viktigare. Det är självklart viktigt ur miljösynpunkt vilket tydligt påvisades i den senaste miljökonferensen i Glasgow. Men hållbarhet är också viktigt såväl internt för lönsamheten och medarbetarnas engagemang som externt avseende varumärke och relevans. Att driva ett företag idag som inte kan anses vara hållbart eller verka för hållbarhet är klart utmanande.

För företag som konkurrerar är det viktigt att vara genuint hållbart eftersom investeringar i allt högre grad görs utifrån om ett företag är hållbart eller inte. Medarbetarnas engagemang i företagets hållbarhetsarbete blir allt viktigare och påverkar i allt högre grad ifall de är engagerade i att vara kvar eller välja en annan arbetsgivare. Som företagsledare behöver du se till att ni bedriver en hållbar organisationsförändring. Men vad är det?
Vad är hållbarhet och ett hållbart företagande?
Den kanske mest kända definitionen av hållbarhet nämns första gången i samband med Brundtland-rapporten 1987. Den slår bland annat fast följande definition:
”Utveckling som tillgodoser dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina behov”.
Men hållbarhet är större än bara miljö och miljöpåverkan.
Hållbarhet och hållbart företagande omfattar tre dimensioner som alla behöver beaktas och hanteras i en hållbar organisationsutveckling:
- Social hållbarhet
o handlar till stor del om välbefinnande, rättvisa, makt, rättigheter och individens behov.
- Ekologisk hållbarhet
o allt som påverkar miljö och ekosystem som klimatpåverkan, luft-, land- och vattenkvalitet, resursanvändning och utsläpp
- Ekonomisk hållbarhet
o ekonomisk utveckling som inte medför negativa konsekvenser för den ekologiska eller sociala hållbarheten
I september 2015 kom 193 världsledare fram till 17 globala mål för en hållbar utveckling – Agenda 2030-målen.

Agenda 2030-målen är idag populära att använda som referens till mål för företagets hållbarhetsarbete. Det är en referens som alla kan förstå och som ger trovärdighet.
Men hur trovärdigt är företagets arbete med hållbarhet och går det att relatera till styrning och ledningssystem?
Hur påverkar det verksamhetens styrning och uppföljning för ett mer hållbart företagande?
Ett hållbarhetsledningssystem för Operational Excellence
Operational Excellence är både problemlösning och ledarskap med syfte att organisationen skall kunna genomföra ständiga förbättringar som är hållbara över tid genom att mäta sträckan snarare än steglängden. Det handlar inte om att minska kostnader eller om att öka produktiviteten, även om det ofta blir en konsekvens av att arbeta enligt principerna. Det handlar om att göra många förändringar ofta, och genom en repeterbar metod eller arbetssätt för att uppnå satta hållbarhetsmål och ambitioner. Vi kallar det hållbar organisationsförändring.

Aquitys modell för Operational Excellence bygger vidare på SIQ Managementmodell för Quality 5.0 som är baserad på forskning. För att täcka aspekterna av en framgångsrik organisation har vi en modell med åtta områden som beskrivs i detalj på aquity.se/vad-ar-operational-excellence.
Med en modell för företagets arbete, som utvärderas löpande, kan vi säkra att de strategiska målen kopplade till agenda 2030 realiseras inom ramen för verksamhetens styrning och uppföljning för ett mer hållbart företagande. Uppföljning och utvärdering görs löpande utifrån mätetal och KPI:er i organisationen och blir en del i arbetet med ständiga förbättringar.
Operational Excellence bygger på att det finns förmåga att prioritera rätt aktiviteter och att utföra dem på rätt sätt och i rätt tid. Vi kallar arbetssättet för ”Effekt och verkningsgrad med en plan”. Vi arbetar med flera olika beprövade och effektiva metoder utifrån vad som passar respektive företag bästa. Ett exempel är DMAIC, dvs Define, Measure, Analyze, Improve and Control. På aquity.se beskrivs flera olika metoder för att driva förändring så som OKR, Kanban, Kaizen, PDCA och DMAIC
Som en grund för företagets arbete med Operational Excellence förespråkar vi ett integrerat ledningssystem bestående av minst kvalitetsledningssystemet ISO 9001:2015 och miljöledningssystemet ISO 14001:2015. I dagen behöver företag proaktivt hantera säkerhet för att vara ekonomiskt hållbara varför vi rekommenderar till att kompletterat med ledningssystemet inom informationssäkerhets ISO 27001:2015. Fler ledningssystem kan vara nödvändigt för större företag, som till exempel arbetsmiljöledningssystemet ISO 45001:2015. Men, ju fler ledningssystem desto mer ökar komplexiteten gällande ledning och upprätthållande. För mindre företag kan till exempel arbetsmiljö hanteras inom ramen för ISO 14001.
Arbetet med hållbarhet underlättas med ledningssystem specialiserade i varje dimension av hållbarhet. Men enbart ledningssystemen kan inte åstadkomma hållbarhet. Bäst stöd för hållbarhet ger ISO 14001 ur aspekten ekologisk hållbarhet. ISO 45001 ger delvis stöd för den sociala aspekten och ISO 9001 ger egentligen ”bara” indirekt stöd för den ekonomiska aspekten genom att fokusera på ett arbetssätt för nöjda kunder. Tillsammans i ett integrerat ledningssystem kompletterat med hållbar verksamhetsstyrning blir det en fungerande och effektiv helhet. Som dessutom finns dokumenterad på papper genom certifikat.
Läs gärna Evaluating the Implementation of Sustainability Management Systems in Green-tech Companies, A case study at Northvolt AB (Anna Hammar/Nathalie Jonsson) 2021 för en ingående genomgång av ett hållbarhetssystem, dess utvärdering och funktion.
Rapporten ger i sin sammanfattning också stöd för att det vi kallar affärsdrivande ledningssystem.
När ledningssystemet används på rätt sätt och stödjer ständiga förbättringar enligt PDCA blir det ett effektivt verktyg för att möta kundernas behov, skapa konkurrenskraft och i många fall även ha en positiv inverkar på omsättningen. Det vi kallar för affärsdrivande ledningssystem.
Summering
Hållbart företagande som omfattar alla tre aspekterna av Social-, Ekologisk-, och Ekonomisk hållbarhet behöver en spårbar och övergripande verksamhetsstyrning som både externt och internt är transparent samt driver ständiga förbättringar.
Vi rekommenderar ett integrerat ledningssystem bestående minst av ISO 9001 och ISO 14001 tillsammans med en modell för Operational Excellence som möjliggör integrering av hållbarhet in i företagets alla processer och arbetssätt. Från strategiska mål kopplade till Agenda 2030 till varje enskild medarbetares vardag.
Hållbarhet behöver vara en naturlig och integrerad del i alla områden i företaget enligt modellen för Operational Excellence, från styrelsens arbetssätt hela vägen genom företaget till minsta instruktion. Hållbarhet behöver vara en operationell självklarhet.
På så sätt är vi säkra på att hantera social hållbarhet, ekologisk hållbarhet och ekonomisk hållbarhet.
Comments